Hvordan behandle hverandre i arbeidslivet

Hei.

Ja, nå er det bare såååå lenge siden jeg har skrevet noe her. Kommer nok aldri til å bli en fancyshcmancy blogger. Skriver bare når noe opptar meg egentlig.

Nok om det.
Hva opptar meg akkurat nå? Jo! Hvordan burde vi behandle hverandre i arbeidslivet. Dvs kollegaer! 

Jeg har jobbet på utallige plasser i løpet av mitt liv. Grunnen til dette er at jeg veldig mange år har vært tilknyttet vikarbyrå og på den måten fått en del erfaring vil jeg påstå.

De aller fleste steder har jeg opplevet å jobbe sammen med kollegaer som respekterer hverandre. Uansett bakgrunn, utdannelse, hudfarge eller trosretning. De man jobber sammen med er mennesker med diverse livserfaring som vi andre ikke kjenner til. Derfor er det viktig å behandle andre slik man selv vil bli behandlet. Dette er ikke alltid like lett! Folk sin oppførsel på jobb kan virke merkelig på andre. Vi har alle vokst opp med forskjellige preferanser. Det betyr ikke at de vi omgåes på jobb er noe merkeligere enn oss fordet! Jeg lærte veldig tidlig at man burde behandle sine kollegaer like bra som man behandler sine kunder. Har selv jobbet mye med salg, men også mange års kontorerfaring. Dette med å behandle hverandre som kunder, er noe jeg kjenner inni meg er veldig bra. Det er viktig å være serviceinnstilt til hverandre. Det skaper et bedre arbeidsmiljø. Og: Aldri ta noe personlig. Det er jobb vi snakker om her!

Hvordan du snakker om en kollega sier mye mer om deg selv enn det sier om en kollega! Man kan være 10 mennesker i samme rom, og alle 10 har forskjellig mening om 1 person. Dette handler om hvordan man møter en person. Hvordan takler man hverdagslige problemer i en arbeidssituasjon. 

Hvor kommer vi fra? Hvem er vi? Hvilken oppvekst har vi? Hvordan ble vi oppdratt? Dette er viktige ting å ta hensyn til i forhold til medmenneskelige forhold. Vil du bli forstått som menneske? Som kollega? Ja, da kan det være lurt å være litt åpen som person. Ikke at man bør dele ALT man har opplevet. Men, å fortelle litt om sin bakgrunn, kan være en hjelp til å få andre til å forstå deg som person. Er du helt lukket, da kan misforståelser oppstå og man kan oppleve å bli uglesett i verste fall.  Det er i allefall min observasjon.

Men, hvis et menneske ikke deler personlige ting med deg, gir det deg noen rett til å dømme vedkommende? NEI er mitt svar. Og er DU så fordømt perfekt i alt du gjør? NEI er mitt svar. Alle har noe ved seg som andre kan irritere seg over. Derfor mener jeg det er viktig å være litt ydmyk ovenfor hverandre. 

"Ikke døm meg før du har gått i mine sko"! Dette er også noe jeg prøver etter beste evne å leve etter. Men, skal innrømme at det til tider kan være utfordrende. Det er lett å høre hva andre har å si og dømme etter dette. Da jeg var ny i jobb, ble mye sagt om faktisk de aller fleste på jobben! Alle hadde noe å si om den ene eller den andre. En vanskelig situasjon å komme opp i! Men, jeg tenker som så: Jeg gjør min egen erfaring med hver og en av de jeg jobber sammen med og lager min egen konklusjon! Ingen skal komme og fortelle meg noe om andre uten at jeg selv har erfart dette. Hvis jeg etter en tid opplever det samme, så kan jeg lage en oppfatning av dette på egen hånd. Ofte er jeg faktisk ikke enig i andres oppfatning av de kollegaer jeg selv jobber med. Som jeg nevnte i stad, vi har alle forskjellige preferanser på hva vi liker, hvordan vi oppfatter andre uansett bakgrunn.

Siden jeg jobber med folk med forskjellig etnisk bakgrunn så har jeg også dette i minnet: Vi kan ikke være like! Men vi kan like hverandre fordet! Det å lytte med det riktige øret og ikke ta folks ord i verste mening hele tiden.  Noen ganger er man bare nødt til å tolke folk. Jeg prøver så godt jeg kan å tolke folk i positiv retning. Helt til det motsatte eventuelt blir bevist. Alltid gi folk en sjanse. Eller 2! Min personlighet er sterk. Vet at jeg kan fremstå som både det ene og det andre. Selv har jeg fått sjanser som har endt i gode relasjoner. Veldig takknemlig for det.

God helg.

 

 

Én kommentar

Cathrine kristiansen Lips

12.08.2016 kl.21:05

Bra skrevet Trude 😎 Tommel opp 👍

Skriv en ny kommentar

trudesynet

trudesynet

47, Oslo

Har vel en mening om mangt og mye. Liker å skrive både alvorlige emner, men håper også å komme med noen humoristiske betraktninger i blant. Elsker å få folk til å le, så hvis du trekker på smilebåndet når du leser bloggen min, la meg få vite det!

Kategorier

Arkiv

hits